Rožaje: Folklorni ansambl u nemilosti vlasti!

03/08/2018

Uprkos teškim uslovima rada, istakao je Nurković, FA "Rožaje" će istrajati u ambiciji da budu promoteri i ambasadori kulture.

Nova lokalna vlast u Rožajama BS - SDP pokušala je na sve načine da ugasi folklorni ansambl Centra za kulturu, tvrdi koreograf Mervad Meco Nurković.

"Osim što finansijski nije podržala nijedan naš projekat, lokalna uprava nije ni u bilo kom drugom smislu pomogla naš rad. Naprotiv, zabranjeno nam je da održavamo probe u Centru za kulturu, kao i da koristimo nošnje koje su djeca sama šila i kupovala uz podršku roditelja i prijatelja ovog ansambla", rekao je Nurković.

Folklor je pri Centru za kulturu formirala prethodna DPS vlast.

Nakon što ih je novo rukovodstvo izopštilo iz te ustanove, a kako bi izbjegli gašenje preregistrovali su se u NVO Folklorni ansambl "Rožaje".

Nastavili su da vježbaju u sali Osnovne škole "25. maj", nižu uspjehe i donose nagrade u rodni grad.

"Zbog toga smo izuzetno zahvalni svim dosadašnjim sponzorima koji su omogućili učešće ansamblu na raznim festivalima i gostovanjima", rekao je Nurković.

Uprkos teškim uslovima rada, istakao je Nurković, FA "Rožaje" će istrajati u ambiciji da budu promoteri i ambasadori kulture, tradicije i mira, i ponos svoga grada.

Poznavaoci kulturnih i drugih prilika u gradu na Ibru ističu da je maćehinski odnos nove vlasti prema FA "Rožaje" rezultat političkog revanšizma prema kadrovima i svemu što je stvorio DPS.

"Ali je nerazumljivo takvo ponašanje prema djeci koja čak nemaju ni pravo glasa, a svojim činjenjem samo i jedino promovišu naš grad na najbolji mogući način", rekao je "Vijestima" radnik Centra za kulturu.

FA "Rožaje" nije pozvan ni da učestvuje na večeri folklora u okviru "Dana dijaspore" u gradu.


Sličan revanšizam osjetio je na svojoj koži za vrijeme prethodne vlasti KUD "Vrelo Ibra", koji je potom preregistrovan u Udruženje građana "Vrelo Ibra". Njima je nova vlast ustupila salu za vježbanje, garderobu i finansijsku podršku.

Na čelu "Vrela Ibra" nalazi se Ibiš Kujević.

Njegov sin Ćamil je umjetnički direktor, a bratanac Sulejman Beća Kujević direktor Centra za kulturu.

Direktor Centra za kulturu Sulejman Beća Kujević je rekao da nošnje nije kupio FA "Rožaje", već su nabavljene od budžetskih sredstava Centra za kulturu, pa pripadaju ustanovi. Anasambl FA "Rožaje", prema Kujevićevim riječima, probe nije mogao održavati u prostorijama Centra za kulturu zbog priprema za Rožajsko kulturno ljeto i renoviranja galerije.

"To što ne znači da ubuduće neće moći da koriste ovaj prostor, kada se stvore adekvatni uslovi. Sve što je dobro za ovu čaršiju i očuvanje kulturne baštine naroda sa ovih prostora podržavamo, što smo pokazali i svojim dosadašnjim radom. Više volimo da djeca učestvuju u nečemu korisnom nego da su u kafićima, da piju i da se drogiraju", rekao je Kujević.

On je dodao da nošnje ne pripadaju ni KUD -u "Vrelo Ibra", koje je od prije nekoliko mjeseci posebna institucija pri Opštini, i čiji članovi nesmetano održavaju probe u prostorijama Centra za kulturu.